26 Temmuz 2016 Salı

pic ile voltmetre-ampermetre devresi

Merhaba arkadaşlar

Sitemizde bulunan 30 volt 5 amper ayarlı güç kaynağı ile kullanabileceğiniz, hem gerilimi hem de akımı aynı anda ölçebileceğiniz bir devre tasarladım. Devrede mikrodenetleyici olarak pic 18f26k22 kullandım. Bunu tercih etmemin sebebi 28 pinli olması üzerinde 19 adet adc kanalı bulundurmasıdır.

Devrenin şeması:

Devrede 3 digitlik 2 adet 7 segment kullanıldı.Sol taraf gerilim değerini sağ taraf ise akım değerini göstermektedir. 7 segmentlerin bağlantılarının karmaşık olmasının sebebi tamamen baskı devrenin çizimini kolaylaştırmak amacıyladır. Başka özel bir sebebi yoktur.

kullanılan malzemeler:

1 adet pic18f26k22
1 adet 28 pin soket
2 adet 3 digit 7 segment anot display
2 adet 10k trimmpot
8 adet 330 ohm direnç
4 adet 10k direnç
2 adet 56k direnç
1 adet  0.47 ohm 5W taş direnç
1 adet 180 ohm 5W taş direnç
1 adet 100 uF 50 V kondansatör
1 adet 1 uF 16 V kondansatör
1 adet lm7805 voltaj regülatörü
3 adet 2'li klemens(isteğe bağlı)

Devrenin çalışma prensibi:

Öncelikle, devremiz 0-40 V arasında ölçüm yapmaktadır. 56k ve 10k lık dirençler bu durum öz önüne alınarak seçilmiştir. ''Elimde 56k yok 68k koyayım, 47k koyayım çok bişey farketmez'' gibisinden düşüncelere kapılmayın çünkü ölçümde çok büyük farklar meydana gelir :) sonra vay efendim kapasitör niye patladı :)

Direnç değerleri 40 volt gerilimde adc üzerine 5 volt düşecek şekilde seçilmiştir. Diğer tüm değerler bu değer referans alınarak hesaplanır. Devredeki trimmpotların amacı, direnç değerlerinde meydana gelen hataların devreye yapacağı etkileri ortadan kaldırmaktır. Gerilim ölçümü bu şekilde yapılmaktadır.

Akım ölçümündeki temel prensip, çıkışa seri bağlanan 0.47 ohmluk direncin üzerine düşen gerilimin ölçülüp bu direnç değerine bölünmesidir. Bunun için direncin diğer ucundaki gerilim de yukarıda anlatılan yöntem ile ölçülüp bu iki gerilim değeri birbirinden çıkartılır ve çıkan sonuç 0.47 ye bölünür. direncin bu kadar küçük seçilmesinin sebebi, çıkışa bağlanan devreye olacak etkilerini en aza indirebilmektir. Ancak bunun bir de dezavantajları var. örneğin çıkışa bağladığımız devre 2 amper akım çeksin. Bu durumda direncin üzerine düşen gerilim=0.47 x 2=0.94 V olacaktır. yani 1 Volt bile değil. Bu yüzden ölçümünüzün çok hassas olması gerekmektedir. Eğer kendiniz bu devreyi tekrar tasarlamak istiyorsanız bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederim.



Devreyi 5x10 luk plakete sığdırmaya çalıştırdığımdan, ne yazık ki devrede 2 adet atlama mevcut. atlamaları kırmızı çizgilerle gösterdim. Ancak yakın zamanda devrenin 10x10 luk bir versiyonunu da yapacağım, onda hem yollar biraz daha aralıklı olacak hem de atlama olmayacak. Bunu kendi güç kaynağıma sığdırabilmek için böyle yaptım siz tercihinize göre istediğinizi kullabilirsiniz. muhtemelen kod ve şemaları aynı olacak.

Kullanım talimatları :

Devrenin montajı bittikten sonra sol üst köşede güç kaynağı çıkışı yazan yerlere kendi kaynağınızın çıkışlarını bağlayınız, toprağa gidecek pinler, altında - işaretiyle çizimde belirtilmiştir. En sağda besleme yazan yere, güç kaynağınızda diyot köprüsünün çıkışında bulunan kapasitörün üzerinden aldığınız çıkışı bağlayınız. çıkış yazan yere de güç problarını bağlayabilirsiniz. artık yeni çıkışınız burasıdır.

Devreye güç verdikten sonra öncelikle güç kaynağı çıkışı yazan yerdeki gerilimi bir multimetre yardımıyla ölçünüz. gerilimi 5 volta getiriniz. multimetrede okunan değer ile devrenin voltmetre göstergesi üzerindeki gerilim birbirine eşitlenene kadar en soldaki trimmpot ile ayar yapınız. Bunu yaparken devreye hiçbir yük bağlanmamış olmalıdır. Bunu yaptıktan sonra devredeki butona bir kez basınız. şu anda devrenizin normalde akımı göstermesi gereken kısmı, çıkışa seri bağlı olan direncin çıkış ucundaki gerilimi göstermektedir. Açık devre prensibinden ötürü bu direncin iki ucunda da aynı gerilim olması gerekmektedir. Bu durumda soldaki göstergedeki değer ile sağdaki göstergedeki değer birbirine eşitlenene kadar sağ tarafta bulunan trimmpot ile ayar yapınız. Bunu yaptıktan sonra tekrar butona basınız. Sağdaki gösterge tekrar akım değerini göstermeye başlayacak. bunu da yaptıktan sonra devreniz kullanıma hazır. hayırlı olsun :)

DEVREYE AİT DOSYALAR
baskı devre çizimi voltmetrePCB.pdf dosyasındadır.

devrenin çalışma videosu

17 Haziran 2016 Cuma

PIC 16F628 ile Piyano Devresi




Piyano devresi, elektronik org

Bu devremizde, piyano 7 notadan oluşmaktadır. Öncelikle elektronik olarak notaların nasıl oluştuğuna değinelim.

Her notanın farklı bir frekansı vardır. Diğer müzik aletlerinden de bildiğimiz gibi ses titreşimlerden meydana gelir. örneğin ''do'' notasının frekansı 262 dir. Yani ''do'' notasını oluşturabilmek için cismi saniyede 262 kez titreştirmemiz gerekir. Bu da ilginç bir tabir oldu tabi. Gelelim bu titreşimleri PIC mikrodenetleyicisiyle nasıl oluşturacağımıza:

10 Mart 2016 Perşembe

H-Bridge Mosfet DC-Motor Driver Shematic( h köprüsü mosfet dc motor sürücü şeması)

1.TEMEL MOSFET SÜRME TEKNİKLERİ

1.1 GİRİŞ

Hepimiz elektriksel anahtarlardan haberdarız. Evimizde, arabamızda, televizyonumuzda her yerde karşılaşıyoruz  mekanık elektronik anahtarlarla. Bu çevremizde dokunarak kullandığımız anahtarların icadı eskiye dayanır. Bu anahtarları kullanmak için bizzat kendimiz dokunarak açma ve kapama işlemini yaparız. İlkel anahtarların hepsi açma kapama için bir insana ihtiyaç duyarlardı. Taaki röleler bulunana kadar. Röleler açma kapama için insana ihtiyaç duymayan, elektrik enerjisiyle çalışan gelişmiş anahtarlardı ve halen sıklıkla kullanılmakta. Rölelerden sonra gelişmiş anahtar arayışının devam etmesinin sebebi ise; rölelerin açma kapama sürelerinin yüksek olması ve yüksek akım ve gerilim çekmeleri idi. Bu arayış yakın tarihimizde meyvesini verecek ve teknolojinin hızla ilerlemesini sağlayacaktı. Ve transistörler bulundu. Transistörler çok küçük sinyallerle tetikleniyor ve anahtarlama yapıyorlardı ve rölelerden ve insanlardan daha hızlı bir şekilde anahtarlama yapabiliyorlardı. Ancak transistörler yüksek güç uygulamalarına   uygun değildi. Yüksek güc yüksek akım yüksek gerilim ve yüksek ısı demekti. Bu koşullara uygun mosfetler keşfedildi. Mosfetler kapalıyken iç dirençleri çok yüksektir. Kapalı bir mosfeti çok büyük bir direnç gibi düşünerek matemetik devre işlemleri yapabilirsiniz. Açık oldukların da ise iç dirençleri çok küçüktür, Mosfetler açık olduklarında,  düz tel bağlanmış gibi düşünülebilir. Mosfet kullanırken, gate voltajını iç direncinin ne olacağını ve mosfetten geçecek akımın ne olacağını hesaplayarak istediğimiz anahtarlama olaylarını sağlayabiliriz. Yazının devamında H-Köprüsü ile motor sürmeyi ayrıntılı inceleyerek, motora dokunmadan motorun yönünü ve hızını insansız anahtarlama elemanı mosfetlerle sağlayacağız. 

1.2 P-KANAL MOSFET SÜRME

P-Kanal mosfetler negatif gerilimle tetiklenirler. Negatif gerilim yerine 0 volt da kullanılabilir. P -Kanal mosfet sürmek için örnek şekil 1.1 de gösterilmiştir. Şemadaki devre 10k direnç BC630 transistör, İRF9540N P-Kanal mosfet , 12V gerilim, yük olarak iç direnci 9.2 ohm bir dc motor kullanılmıştır. 
şekil 1.1

21 Şubat 2016 Pazar

16f628 ile Temel RF haberleşme

Merhaba arkadaşlar bu uygulamamızda RF haberleşmenin mantığını kavramak için basit bir buton-led uygulaması yapacağız.

Devrenin amacı:
Butona her basıldığında alıcı kısmında tanımlanan "m" değişkeni bir artırılsın ve m'in değeri binary olarak B portuna bağlı ledlerle kullanıcıya aktarılsın.

Malzemeler:
2x PIC16f628a
2x 4 MHz kristal
4x 22pF kapasitör
3x buton (2 bacaklı)
9x 330 ohm direnç
3x 10k direnç
2x 1k direnç
2x 7805 regülatör
2x 0 no klemens
9 adet led
2x 18 pin soket
RF alıcı- verici modül

Öncelikle yeni başlayan arkadaşlar için"binary" ne demek onu açıklayalım. Binary, herhangi bir sayının 2 tabanında yazılmasıdır. örneğin 10 tabanında 25 sayısını 8 bit kullanacak şekilde binary olarak yazarsak:
25=00011001 olur. buradaki mantık şu şekildedir:
2x(10^1)+5x(10^0)=0x(2^7)+0x(2^6)+0x(2^5)+1x(2^4)+1x(2^3)+0x(2^2)+0x(2^1)+1x(2^0)
8 bit kullanmamızın sebebi, B portunun 8 bit olmasından kaynaklanmaktadır.
bu durumda: 11111111=255 olacağından bizim tanımladığımız m değişkeni maksimum 255 değerini alabilmektedir.

RF haberleşme:
Arkadaşla RF haberleşmede, bir PICten diğerine göndereceğimiz komutları biz kendimiz seçeriz. örneğin bu bir harf olabilir veya sayı olabilir.
mesela bir uzaktan kumandalı araba yaptık diyelim. buradaki komutları, bilgisayar oyunlarından da aşina olduğumuz W,A,S,D harflerini seçebiliriz. aşama aşama bu arabayı hareket ettirmek için gerekli olan CCS kodlarını yazalım.

verici devresi için:

#include <16F628A.h>


#use delay(crystal=4000000)
#use rs232(baud=600,parity=N,xmit=PIN_A0,rcv=PIN_A1,bits=8,stream=PORT1)

 yukarıdaki kod dizisi PICe RF haberleşmede hangi pinleri kullanacağımızı tanıttı.burada baud değeri en önemli noktadır. alıcı ve vericinin baud değerleri kesinlikle aynı olmalıdır. farklı olursa devre çalışmaz. bu değer ise kullandığınız Rf modülüne göre değişebilmektedir.ancak piyasada bulunan çoğu RF modul 600 de bluetooth modulleri ise genellikle 9600 değerinde çalışmaktadır.

modülleri tanıttıktan sonra sıra geldi komutları göndermeye.

putc(0b01010101);
putc('y');
putc('W);
delay_ms(5);

ilk satırda bulunan uyku halinde olan alıcıyı uyandırmak için gereklidir.
ikinci satır ise sizin devreniz etrafta bulunan parazit sinyallerden etkilenme ihtimalini azaltır. eğer onu koymaz da direk W harfini gönderirseniz havada rastgele dolaşan radyo sinyalleri de sizin devrenizi tetikleyebilir. bu harf illaki y olmak zorunda değil siz istediğiniz herhangi bir harfi seçebilirsiniz.
bunu yazdıktan sonra da 5 milisaniyelik bir bekleme süresi koymak gerekiyor. şimdi alıcının kodlarını yazalım.

#include <16F628A.h>


#use delay(crystal=4000000)
#use rs232(baud=600,parity=N,xmit=PIN_A2,rcv=PIN_A1,bits=8,stream=PORT1)

haberleşme modülünü ve hangi pine bağlı olduğunu tanıttık şimdi ise arabayı ileriye götürecek motorun B0 pinine bağlı bir transistör tarafından tetiklendiğini varsayaraktan kodlarımızı yazalım.

char e;
e = getch();
if (e=='y') {
e=getch();
if (e=='W') {
output_high(pin_b0);
}
}
kodu analiz edecek olursak: öncelikle gelen sinyalleri bir e değişkenine atıyoruz. eğer gelen sinyal y harfi ise bir sinyal alımına daha izin veriliyor. yani y harfinden önce havadan rastgele bir W sinyali gelse bile sizin arabanızı tetikleyemez.
daha sonra gelen W sinyaliyle birlikte b0 pini high yapılıyor ve motor çalıştırılıyor.

Bu arada bazı modüllerde sinyal alışverişinde problem çıkabiliyor. Eğer bir sorunla karşılaşıssanız öncelikle alıcı ve verici devresinin topraklarını birleştirerek, vericinin out pinini alıcının in pinine kabloyla bağlayın, çalışıp çalışmadığını kontrol edin eğer çalışıyorsa alıcının ve vericinin frekansları birbirini tutmuyor olabilir. bu durumda bağladığınız kabloları söküp alıcı üzerindeki bobini tornavida yardımıyla yavaşça çevirip sinyal göndermeye devam edin. Son olarak bunları denemeden önce alıcı ve vericiye 17.1 cm lik kablo bağlamayı unutmayın.
Eğer kablo bağladığınızda da çalışmıyorsa devrenizdeki bağlantılarda ya da yazdığınız kodda sıkıntı var demektir.


verici şeması:


14 Şubat 2016 Pazar

Arduino ile dijital termostat

  Bu devremizde arduino, 2x16 LCD, DS 18B20 kullanarak, set değeri ayarlanabilen ve hafızaya keydedilen bir termostat devresiyaptık. Devredeki butonlar ile set değerini arttırıp azaltabiliyoruz, ortam ısısı set değerine ulaştığında 7.pine bağlı ledlerimizin durumunun değiştiğini görebilirsiniz. Ben devrede daha iyi gözlemlenebilmesi için led kullandım. siz isteseniz led yerine röle kullanabilirsiniz, böylece ısı değerine geldiğinde bişeyleri açıp kapatabilirsiniz. devrenin diagramını aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Termostat devresi fritzing çizimi:

Arduino ile termometre DS18B20
Arduino dijital termostat

3 Şubat 2016 Çarşamba

LM 7805 nasıl kullanabilirim ?

LM7805 üç bacaklı bir gerilim regülatörüdür. Birinci bacağı giriş, ikinci bacağı GND ve üçüncü bacağı +5 Volt alabileceğimiz çıkış ucudur. Hemen hemen bir çok mikroişlemci ve TTL entegrelerle kullanmak için ihtiyaç duyduğumuz bir malzemedir. Nasıl kullanırım derseniz aşağıda diagram oldukça açıklayıcı bir pighixxx çizimi....

LM7805 ile 5 volt
LM7805 Power Suply

Arduino Mega2560 Pin diagramı



Arduino Mega2560 hangi bacağı nedir ? Detaylı pin şemasını alttaki resimde görebilirsiniz.

Arduino Mega 2560 bacak bağlantıları
Arduino Mega 2560



Arduino UNO R3 pin diagramı

Arduino UNO' nun hangi bacağı nedir ? Detaylı pin şemasını alttaki resimde görebilirsiniz.

Arduino UNO R3 bacak bağlantıları



2 Şubat 2016 Salı

Dimmer devresi ( Kitrus Dimmer )

 Diyak ve triyak kullanılarak yapılmış bir dimmer devresidir. Düşük ışık seviyelerindede titreme yapmaz. devre 220 voltla çalışmaktadır. Devreyi uygun bir kutuya yerleştirirseniz daha uygun olur, şebeke gerilimi olduğu için dikkatli olunuz.
220 Volt ile çalışan dimmer devresi


29 Ocak 2016 Cuma

Arduino Nano V3.0 pin diagramı

Arduino Nano' nun hangi bacağı nedir ? Detaylı pin şemasını alttaki resimde görebilirsiniz.

Arduino Nano V3.0 pinleri

28 Ocak 2016 Perşembe

Arduino ile karaşimşek

Ardunio ile başlangıç programları

Arduinoya yeni başlayanlar için ledler ile yapılmış yürüyen ışık devresi veya nostaljik karaşimşek ışığı denebilir. Devrenin kodları, fritzing çizimi, kod dosyası aşağıda eklenmiştir. Yürüyen ışığın hızını değiştirmek için kodların başında tanımlanmış hızı değiştirebilirsniz... Alttaki kodları arduino programına kopyalayabilirsniz yada altta proje dosyasını indirip proram ile açabilirsiniz.

Arduino ile karaşimşek


PIC 16f877A ile uzaktan kumandalı kombi kontrol devresi


Bu proje alıcı ve verici olmak üzere iki devreden oluşmaktadır. Verici devresini evin istediğiniz bir köşesine koyup, sizin belirlediğiniz saat aralığında, evinizin yada herhangi bir odanızın sıcaklığını istediğiniz  bir değerde tutabilirsiniz.

malzemeler:
2 adet pic16f877a
1 adet 2x16 lcd ekran
1 adet lm35 sıcaklık sensörü
1 adet ds1302 RTC
1 adet 3V pil (BIOS pili)
1 adet RF alıcı-verici modül seti
2 adet 7805 voltaj regülatörü
2 adet 100uF kapasitör
2 adet 100nF kapasitör
4 adet 22pF kapasitör
2 adet 4mHz kristal
1 adet 32768 Hz kristal
1 adet 2N2222 NPN transistör
1'er adet mavi, kırmızı, yeşil mantar led
1 adet 1 k trimmpot
3 adet 330 ohm direnç
2 adet 1 k ohm direnç
7 adet 10k direnç
5 adet 4 bacaklı buton
2 adet buton
1 adet 5V röle
4 adet 0 no klemens
1 adet toggle switch

DS1302 RTC (gerçek zamanlı saat) entegresi:














21 Ocak 2016 Perşembe

TDA 2003 anfi devresi

TDA 2003 entegresi ile yapılabilecek basit ve ucuz maliyetli bir devre, devre gayet güzel çalışıyor. Besleme için 12 volt bir kaynak yada 9 volt pil kullanabilirsiniz. TDA 2003 entegresi için mutlaka soğutucu kullanmanız gerekir.



Devrede kullanılan malzeme listesi:


  • 1 Adet TDA2003
  • 1 Adet 10 uF 16 Volt kondansatör
  • 1 Adet 470 uF 16 Volt kondansatör
  • 1 Adet 1000 uF 16 Volt kondansatör
  • 1 Adet 1R direnç ( Kahverengi - Siyah - Altın )
  • 1 Adet 2R2 direnç ( Kırmızı - Kırmızı - Altın )
  • 1 Adet 220R direnç ( Kırmızı - Kırmızı - Kahverengi )
  • 2 Adet 100 nF kondansatör


Devre için gerekli dosyalar:

TDA2003 anfi devresi yerleşim planı
TDA 2003 PCB dosyası ( Kuşe kağıdına baskı alıp direk ütüleyebilirsiniz )

18 Ocak 2016 Pazartesi

ARDUINO YENI BASLAYANLARA.....H KOPRU

H KÖPRÜ MOTOR

MOTOR BUTONA BASINCA  5 SN SAĞ 3 SN BEKLE 7 SN SOLA DÖNECEK DURACAK

int digitalOutPin0 = 12;
int digitalOutPin1 = 10;
int digitalOutPin2 = 5;
int digitalOutPin3 = 3;
int digitalInPin1 = 2;


17 Ocak 2016 Pazar

ARDUINO ile 433 mhz alıcı verici




ARDUINO ile 433 mhz alıcı verici kodlu çok ihtimalli.

TX VERİCİ

#include <Manchester.h>
#define TX_PIN 5  //transmitter hangi bacağa bağlı D5
#define LED_PIN 13 //gönderme ledi
uint8_t transmit_data = 0;   // data

void setup() {
  pinMode(LED_PIN, OUTPUT);
  man.setupTransmit(TX_PIN, MAN_1200);
}
void loop() {
  man.transmit(man.encodeMessage(1,10));   //kanal 1 data 10
  digitalWrite(LED_PIN, HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(LED_PIN, LOW);
  man.transmit(man.encodeMessage(2,4));   //kanal 2 data 4
  digitalWrite(LED_PIN, HIGH);
  delay(1000);
  digitalWrite(LED_PIN, LOW);
}

12 Ocak 2016 Salı

Arduino için CH340 driver

  Arduino ile bilgisayar arsında bağlantı kuramıyorsanız ve arduino üzerinde alttaki resimde görünen CH340G usb serial entegresi var ise......


  Arduino klon ürünler üzerinde bulunan CH340 USB seri dönüştürücü sürücüsü eğer bilgisayarınızda yüklü değilse, arduino ve bilgisayar arasında bağlantı kuramıyorsunuz demektir. Bunun için bilgisayarınıza bir kez CH340SER yazılımını yüklemeniz yeterli olacaktır.

11 Ocak 2016 Pazartesi

0 - 30 Volt 5 Amper ayarlı kısa devre korumalı güç kaynağı

Güç kaynağı devresinin kısa devre koruması BC308 ve BC 548 transistörleri ile sağlanmıştır. 0 - 30 Volt kullanabilmeniz için 24 Voltluk bir trafao kullanmanız gerekir. Devrenin çıkışı kısa devre edildiğinde veya aşırı akım çekildiğinde 0,15R 5 Watt direnç üzerinde 0,5 Voltluk gerilim düşümü olacaktır. Bu gerilim transistörleri tetikler ve devre çıkışındaki voltajı sıfıra düşürür. Devre çalışırken yeşil led yanar, çıkış voltajına göre LED' in parklaklığı değişir, kısa devre olduğunda ise kırmız led yanar. Kısa devreyi giderdiktan sonra reset butonuna basarak devreyi çalışır haline getirebilirsiniz. Devreyi çalıştırmadan önce TIP3055 transistörleri soğutucuya bağlamanız gerekir. Resimlerde nasıl bir soğutu kullanacağınızıda görebilirsiniz. Devrenin PCB dosyası ve yerleştirme planıda aşağıda eklenmiştir.
0 - 30 Volt 5 Amper Güç kaynağı devresi

10 Ocak 2016 Pazar

PIC16F676 ile 7 Segment displayli 0 - 30 Voltmetre

Bu voltmetreyi 0 - 30 volt ayarlarlı adaptörlerinizde panelmetre olarak kullanabilirsiniz. Ölçüm aralığı 0 ila 30 volt arsındadır. PIC16F676 mikroişlemcisinin 10 bit adc özelliği kullanılarak yapılmıştır. Ölçüm sonucundaki voltajı led displaylerde görebilirsiniz. Devreyi montajladıktan sonra devre üzerindeki trimpottan kalibre etmeniz gerekir, kalibrasyondan sonra ölçüm yapacağınız kaynağa ölçüm uçlarından bağlayarak kullanabilirsiniz.



16F877 toplama devresi

PIC ödevleri-1

Üç adet 7 parçalı gösterge, 3 adet buton ve 1 adet PIC16F877'den oluşan, iki sayının toplamını hesaplayacak bir devre tasarlanması istenmişti.
Birinci buton birinci göstergeyi, ikinci buton ikinci göstergeyi 1 artıracak, üçüncü butona basıldığında ise birinci ve ikinci göstergedeki rakamların toplamı üçüncü göstergede gösterilecektir.
Birinci göstergedeki rakam birinci butona her basıldığında bir artacak, 9'a geldiğinde butona basılırsa 0 olacaktır.
İkinci göstergedeki rakam ikinci butona her basıldığında bir artacak, 6'ya geldiğinde butona basılırsa 0 olacaktır.
Üçüncü butona basıldığında ilk iki sayının toplamı üçüncü göstergeye yazılacaktır. Eğer sonuç 9'dan  büyük çıkarsa, onaltılı sistemdeki gibi A=10, B=11.... F=15 olarak gösterecektir.

Devreye enerji verildiğinde iki saniye kadar tüm göstergeler yanacak, sonra A,B ve A+B değerleri görüntülenecektir.
Ayrıca A ve B sayıları butonlar ile değiştirildiğinde sonuç hemen görünmeyecek, üçüncü "eşittir" düğmesine basıldığında sonuç güncellenecektir.

Yazılımsal olarak istenen özellikler bunlardı. Donanımsal olarak ise:
Devrenin 9 volt ile çalışması gerektiği,
Üç adet yedi parçalı gösterge, üç adet buton ve PIC16F877 mikrokontrolcü içermesi
şartları verilmişti.

PIC16F877'nin giriş - çıkış uç sayısı ve ihtiyaçlar göz önüne alındığında, göstergeler devreye tek tek bağlanabilirdi. Ancak çoğullama mantığını göstermek için, göstergeler çoğullamalı olarak bağlandı.
Sonuçta ortaya şöyle bir devre çıktı:


Basit FM verici devresi

Bu FM verici devresinde 2N2218 yada 2N2219 transistör kullanarak yapımı çok basit, fakat ses kalitesi çok başarılı minik bir verici yapabilirsiniz. Devrede kullanılan bobini 0,60mm çapındaki bir emaye bobin telinden, 4mm çapındaki bir demire yada tornavida üzerine sararak elde edebilirsiniz. Yapacağınız bu vericiyi bir FM mikrofonada dönüştürebilirsiniz....


7 Ocak 2016 Perşembe

LDR ile röle kontrol devresi

LDR ışık kontrol devremizde LM 741 opamp kullanılmıştır.Böylece LDR üzerine düşen ışık miktarına göre, 10K trimpot ile ışık hassasiyetine göre rölenin devreye girip çıkmasını ayarlayabilirsiniz. Devre üzerindeki LED ile rölenin açtığını ve kapadığını görsel olarakta gözlemleyebilirsiniz. Devrenin malzeme listesi ve pcb baskı dosyalarını resmin alt tarafında bulabilirsiniz.



741 li ldr kontrol devresi
LDR ile röle kontrol devresi